Analgetici i anksiolitici tokom laktacije

Subscribe to Analgetici i anksiolitici tokom laktacije 6 poruka, 3 učesnik(a)

Baloon2 jelenali 3 poruka

u toku laktacije sam dobila prvu menstruaciju koja je bolna. da li smem da koristim neki analgetik za ublazavanje bolova, a zelim i dalje da dojim?
takodje, da li je dozvoljena upotreba bensedina tokom laktacije?

Baloon2 filip Administrator 138 poruka

Diazepam se izlučuje u majčinom mleku!

Ukoliko je terapija ovim lekom neophodna, dojenje se obustavlja.

Mnogi lekovi, pa i analgetici se izlučuju u majčinom mleku.

Koliko često imate podoj u toku dana i koliko meseci ima Vaša beba?

Dojim 6x dnevno, beba ima 3,5 meseca
popila sam 2-3x puta bensedin od 2mg zbog nervoze. nadam se da nisam jako nastetila bebi
sad cu se truditi da ga vise ne pijem, a ako moram (zbog anksioznosti), bolje mi je onda da prekinem dojenje. Zar ne? Krenula sam i na psihoterapiju, pa mozda necu vise imati nervozu i panicne napade

Bolove cu takodje da odtrpim ukoliko nastavim da dojim

Molim vas za komentar

Baloon2 Biljana Moderator 67 poruka

Dojenje je najbolje za Vašu bebu, barem do 6. meseca. Ukoliko Vam je terapiju bensedinom prepisao lekar, posavetujte se sa njim oko dužine trajanja terapije. Ukoliko Vam psihoterapija pomogne, možda nećete morati da uzimate lekove. Ako se zna da će terapija bensedinom biti neophodna, moraćete da prekinete dojenje. Bensedin se izlučuje u mleko i samim tim može da šteti Vašoj bebi i da dovede do ozbiljnijih posledica. To što ste popili jednu tabletu, verovatno neće ostaviti posledice, ali nemojte da Vam to bude praksa, ako ne mora. Naravno ako lekar oceni da je bensedin jedino rešenje, onda ćete prekinuti dojenje.

Opšte pravilo kada doilja uzima lekove samo par dana je da se mleko izmlazava iz dojki, a bebi se daje odgovarajuća formula. Kada se završi sa terapijom i metabolizmom leka, majka može da nastavi sa dojenjem.

Što se tiče lekova protiv bolova i temperature, porodilja koja doji, kao i trudnice, sme da uzima samo paracetamol. Prva menstruacija posle porođaja zna da bude daleko obilnija i bolnija nego uobičajeni ciklusi. Popijte slobodno paracetamol ako još uvek imate bolove, a sledeći ciklus će verovatno biti manje bolan.

koliko napr. treba da prodje od poslednjeg uzimanja nekog leka, napr. bensedina, do ponovnog dojenja, ako se izmlazam u medjuvremenu u vreme podoja, a bebi dajem odg. formulu dok uzimam lekove

Baloon2 Biljana Moderator 67 poruka

Nakon dugotrajnijeg tretmana diazepamom (i izmlazavanja tokom tretmana), posle poslednje popijene doze diazepama, mora da prođe najmanje 80 sati (skoro 3,5 dana) da biste mogli bezbedno da dojite. Naravno, ovo je neka gruba računica.