Suplementi za decu od 2 i 4 godine ( molim hitan odgovor, pre nego sto nas sve potrujem )
Zula
5 poruka
|
Postovani, |
filip
Administrator
398 poruka
|
Uh, stvarno ih je dosta. Molim vas za strpljenje, nadam se da ću vam u toku večeri ili sutra dati detaljan odgovor. |
Zula
5 poruka
|
Hvala puno na brzoj reakciji. |
Biljana
80 poruka
|
A da niste malkice preterali? |
filip
Administrator
398 poruka
|
Zdravilne učinkovine: vitamin A, holekalciferol, askorbinska kislina, tiaminijev klorid, natrijev riboflavinfosfat, piridoksinijev klorid, cianokobalamin, nikotinamid, dekspantenol.
5 ml enthalten
Obratite pažnju da se u oba sirupa nalaze vitamini A i D, a pored toga primenjujete AD kapsule. Kod vitamina A i D postoji mogućnost hipervitaminoze i ukoliko želite da natavite sa primenom onda je sirup dovoljan.
Sprej za nos i grlo se primenjuju kod upalnih procesa, cilj delovanja propolisa je lokalno i odnosi se na njegovu antibakerijsku aktivnost. Ukoliko je cilj da postignete “povećanje imuniteta” onda je sasvim dovoljno da primenjujete tablete propolisa Fiziološki rastvor treba da koristite kod dece za održavanje prohodnosti disajnih puteva onda kada je disane otežano, postoji dosta sluzi a sluzokoža u nosu otečena. U suprotnom nema potrebe da koristite fiziološki rastvor. Influcid je homeopatski lek koji se nalazi u slobodnoj prodaji. Kada se u terapiji nalazi više lekova (takoreći, puna šaka) u farmaciji se to naziva polipragmazija i smatra se pogrešnim pristupom u terapiji. Ovde ste probali da se “snađete” i napravili ste neku vrstu odbrane, onako kako ste procenili po informacijama koje imate o ovim suplementima i dijetetskim sredstvima. Problem je što pored aktivnih sastojaka, kao što su propolis, vitamini i minerali, ova sredstva sadrže i druge pomoćne sastojke koji su u njima sa ciljem korekcije ukusa, boje, stabilizacije… Dakle i pored najbolje namere dosta hemiije unosite na ovaj način u svoj i organizam dece. Najvažnije bi bilo da prestanete da upotrebljavate više izvora vitamina A i D zbog moguće hipervitaminoze. Sveži sokovi od narandže, kombinacija narandže i banane, sokovi sa cveklom i šargarepom mogu da pruže vrlo izdašan izvor vitamina, minerala i antioksidanasa. Nadam se da će neko od koleg moći da vam da više informacija o influcidu. |
Zula
5 poruka
|
Puno, puno, puno hvala na odgovoru. |
filip
Administrator
398 poruka
|
Fiziološki rastvor deluje osmotski, usled koncentracije soli. Kada se desi zapaljinski proces dolazi do oticanja sluzokože usled nakupljanja međućelijske tečnosti, pa primenom fiziološkog rastvora koji ima veću koncentraciju soli “izvlačite” vodu i smanjujete otok. Mukus se razmekšva i olakšava se njegovo izbacivanje.
Problem sa procenama vrednosti preparata koji su registrovani kao dijetetski proizvodi je u tome da ne raspolažemo kliničkim studijama ili podacima koji bi mogli da budu relevantni za procenu. Onda se oslanjamo na iskustva koja imaju kolege u apotekama kroz povratne informacije od pacijenata. Ta su iskustva pozitivna, ali korišćenje svakog preparata treba da bude umereno i u granicama doziranja. Vitaminske suplemente i suplemente uopšte treba koristiti onda kada postoji realan nedostatak vitamina ili minerala, bilo da je uzrok oporavak od bolesti ili dugotrajne terapije, loša i nedovoljna ishrana, primarna ili sekundarna avitaminoza. Ove preparate treba da primenjujete neko vreme, najviše do tri meseca, a da zatim napravite pauzu. Kada već postoji neka terpija lekovima, vrlo je važno da o svojoj odluci da primenjujete neki dijetetski preparat obavestite svog lekara i da se sa njime konsultujete o toj mogućnosti. |
filip
Administrator
398 poruka
|
Vidim da nisam potpuno odgovorio, pa dodajem i ovo:
Da, ali pod obavezno izbacite AD jer ga već ima u multivitaminskim preparatima koje deca piju. |
Zula
5 poruka
|
Jos jednom, najlepse Vam hvala na iscrpnim odgovorima. |
drogba
36 poruka
|
Zar nije upotreba vitamina i svih multivitaminskih preparata za olaksavanje tegoba gripa,i prehlada, medicinski neopravdana, i samo je komercijalnog znacaja, dakle cist marketing farmaceutskih kuca sto sam procitao i na vasem forumu u jednom od tekstova? |
filip
Administrator
398 poruka
|
Na žalost upotreba ovih preparata je samo lični izbor. Odgovarao sam na pitanje tako da smanjim moguće posledice od predoziranja vitamina i neopravdane primene preparata koji mogu da olakšaju zapaljinski proces. Što se tiče vitamina C FDA (Američka agencija za lekove) zahteva da se ne stavlja u kontekst preventive. Ali to što se dešava na Studiju B, B-92, Pinku i ostalim televizijama je prosto neverovatno. Ne samo što se pojavljuju stručni saradnici, već su unapred pripremljena pitanja do te mere sugestivna da je to teško slušati. Ponavljam, upotreba ovih sredstava je stvar ličnog izbora. Citiram delove mojih odgovora:
Ni u jednom trenutku nisam branio stav da je potrebno da se ovi preparati koriste kao preventiva. Kao što nisam pokušavao da uverim Zulu u prednost vakcinacije. |
Zula
5 poruka
|
Evo, ja se ukljucijem sa povecim zakasnjenjem. |
filip
Administrator
398 poruka
|
Zula, dosta toga sam već pisao na blogu, ali sažeto: vakcinacija je jedina preventiva kod oboljenja za koja naš imuni sistem nema odgovarajući odgovor. Proces proizvodnje vakcine protiv H1N1 isti je kao i za sezonske vakcine. S druge strane potpuno je razumljiva roditeljska briga kod odluke da li vakcinisati dete. Ovu brigu ste verovatno osetili i prilikom svake redovne vakcinacije, neko manje neko više. U vreme kada su moja deca bila u uzrastu u kome je trebalo da se vakcinišu protiv hepatitisa, ova vakcina nije bila u redovnom rasporedu, već je mogla da se kupi i da “vanredno” vakcinišete dete. Tada smo mi, kao roditelji, prošli kroz slične brige. Na kraju nismo vakcinisali decu, po preporuci lekara (!?), a sada je ovo vakcina koja se nalazi u redovnom kalendaru vakcinacije dece. |
Biljana
80 poruka
|
Dodacu, da iako vakcinacija jeste zastita, postoje grupe kojima se preporucuje vakcinacija (ni od sezonskog, pa ni od ovog gripa nije potrebna 100% vakcinacija populacije). Grupe kojima se preporucuje vakcinacija od 2009 N1H1 influence su : U Srbiji do sada nije bila praksa, da se deca masovno vakcinisu od sezonskog gripa. Da li ce 2009 N1H1 promeniti taj trend, videcemo u godinama koje dolaze … |
Deny
1 poruka
|
Izlaze mi bubuljice…oko brade..po bradi…..i ja ih narawno iscedim…i ostane fleka…..dal mi pantenol moze pomoci..i kako se koristi? Hvala.. |
filip
Administrator
398 poruka
|
Ovo nije mesto za pitanja vezana za dermatološke probleme. Po načinu na koje je postavljeno pitanje pretpostavljam da se radi o pubertetetskim promenama na koži, a o pantenolu je bilo dosta reči http://forum.mojlek.com/forums/21/topics/5. Molim te da sledeći post na ovu temu postaviš u postojeću temu na http://forum.mojlek.com/forums/21 ili otvoriš novu. |