Blazi mozdani udar
Nadezda
7 poruka
|
Pre tri meseca pojavile su mi se smetnje na levom oku(pocela sam da vidim drsku od naocara nasred oka a kad skinem naocare vidim udvojeno svoj nos). Oftalmolog mi je savetovao pregled kod neurologa,koji je predlozio MRI mozga. Uradjen MRI mozga: Data terapija: tbl.Tanakan a 40 mg 3×1, Imam 60 godina,index telesne mase 27,krvni pritisak 125/77 a analiza krvi pokazuje rezultate uglavnom u granicama normale: alkalna fosfataza 49.0, Po savetu lekara uradjen je i ultrazvucni pregled jetre koji pokazuje cisticnu formaciju (VIII segment)precnika 14,8 mm sa posteriornim enhansmanom. Preporucena mi je dijeta koje se pridrzavam vise od dva meseca ali holesterol nije smanjen. Ne pijem (casa vina ili piva da, ali veoma retko) i ne pusim. Preporucen mi je Sortis. Molim za savet da li da pocnem sa njegovom primenom buduci da deluje u jetri(procitala sam uputstvo za primenu leka). Lekar smatra da treba da smanjim holesterol zbog sitnih krvnih sudova u mozgu a i uopste. Redovno uzimam gore pomenutu terapiju vec tri meseca. Takodje molim za odgovor koliko dugo treba da uzimam tu terapiju,s obzirom da, za sada, ne daje rezultate.Zahvaljujem unapred za savet i svaku sugestiju. |
filip
Administrator
138 poruka
|
Ko vam je preporučio Sortis? Da li Vam je lek prepisan (lekar je izdao recept) ili Vam je neko drugi rekao za ovaj lek? |
Nadezda
7 poruka
|
Sortis je preporucio lekar u zdravstvenoj stanici ali ga nije prepisao jer jos uvek pokusavam ishranom da regulisem holesterol.Rekao je jos mesec dana |
filip
Administrator
138 poruka
|
O terapiji Sortisom će odluku doneti Vaš lekar na osnovu uspeha (ili neuspeha) primene dijete. Visok nivo holesterola i triglicerida (kod Vas su trigliceridi u normalnim vrednostima) povećava opasnost od kardiovaskularnih oboljenja. Ova vrsta lekova pokazuje dobre rezultate u regulaciji nivoa masti (holesterola i triglicerida) čime smanjuje mogućnost taloženja masti u krvnim sudovima (ateroskleroza). U toku terapije redovno se prate biohemijski parametri koji ukazuju na stanje jetre, naročito kod pacijenata koji pored povišenih masti imaju i prateće oboljenje jetre, kao i zbog praćenja efekata leka i prilagođavanja doze. Za vreme primene ovog leka ne koristite alkohol, kao ni grejfrut (svež ili sok) koji može da ima interakcije sa lekom. |
Nadezda
7 poruka
|
Najlepse Vam hvala na odgovoru,a sto se tice trajanja vec prepisane terapije,pretpostavljam da o tome treba da odluci neurolog,ali svaka njegova konsultacija kosta 3200 din. |
filip
Administrator
138 poruka
|
Na stručnom forumu raspravljamo o dužini trajanja terapije preparatima ginka (tanakan). Čim budem imao nešto konkretno, odmah ću Vam odgovoriti. |
Nadezda
7 poruka
|
Hvala pozdrav |
Nadezda
7 poruka
|
Nisam tabletoman i vrlo nerado pijem lekove,ali cetvoromesecna terapija ne pokazuje rezultate (i dalje vidim udvojeno svoj nos) iako sam ih redovno i savesno pila.Mozete li,molim Vas,da mi kazete nesto o leku Ebixa jer neurolog razmislja da mi sledeci put to uvede u terapiju da bi,kako kaze stimulisao neke neurone da |
filip
Administrator
138 poruka
|
Memantin je lek koji se koristi u terapiji Alchajmerove bolesti, parkinsonizma i u terapiji motornih poremećaja koji su nastali kao uzrok oboljenja centralnog nervnog sistema. Terapija glaukoma i periferne neuropatije je u fazi ispitivanja (Martindale 2007) Što se tiče preparata ginka, savetuje se pauza u terapiji posle tri meseca, u dužini od tri meseca ali se ni ovde sve kolege ne slažu. |
Nadezda
7 poruka
|
Zahvaljujem na odgovoru ali bih zelela dodatno pojasnjenje,ako je moguce.Moja motorika je u redu kao i pamcenje i koncentracija.Posto je predlozeni lek vrlo |
filip
Administrator
138 poruka
|
Izvod iz “Uputstva za pacijenta” koji sam dobio emailom ljubaznošću gospodina Miodraga Jasovića iz predstavništva Beograd, Lundbeck Export A/S: 1.ŠTA JE EBIXA I ČEMU JE NAMENJENA Sastav EBIXA sadrži aktivnu supstancu memantin hidrohlorid. Jedna film tableta sadrži 10 mg memantin hidrohlorida (što odgovara 8.31 mg memantina). Pakovanje Ebixa je dostupna u blister pakovanjima sa 28, 30, 49×1, 50, 56, 100, 100×1, 112 ili 1000 (20×50) tableta. Veličine pakovanja od 49×1 film tablete i 100×1 film tablete su pripremljene u perforiranom pojedinačno-doziranom blisteru. Ne moraju sve veličine pakovanja biti u prometu. Kako Ebixa deluje? Gubitak pamćenja kod Alzheimerove bolesti nastaje usled smetnji u održavanju komunikacije u mozgu. Mozak sadrži tzv. NMDA receptore koji su uključeni u prenošenje nervnih signala značajnih za učenje i pamćenje. Ebixa pripada grupi lekova poznatih kao antagonisti NMDA receptora. Ebixa deluje na ove NMDA receptore i tako poboljšava prenošenje nervnih signala i pamćenje. Kada se Ebixa upotrebljava Ebixa se koristi za lečenje pacijenata sa umerenom do teškom Alzheimerovom bolešću. U istom emailu je i napomena da Parkinsonova bolest nije indikacija za upotrebu ovog leka. |
Nadezda
7 poruka
|
Srdacno zahvaljujem Vama i g.Jasovicu na trudu i objasnjenijma |
Granit
2 poruka
|
Procitala sam sve postove na ovu temu. Naime moja majka (60) imala je blazi mozdani udar 28.7.2008.god. (ali je vec dva dana ranije imala osecaj oduzetosti u levoj ruci i nozi i blago trnjenje leve strane glave. tada se javila u UC u Cacku. Pregledao ju je neurolog i na licu mesta dao lasix i infuziju i preporucio terapiju: aspirin 100mg, Cavinton ). 28.7.2008. god. je primljena na VMA (uradjen skener glave, krvna slika,neuroloski predled) ostala je 5 dana u bolnici. Po pustanju data joj je terapija: Aspirin 1×100mg, Oduzetost joj se skroz povukla, iako i datog dana nije bila potpuna, vec u talasima, oduzme se ruka i noga i nakon par min. se osecaj vrati i sve tako. Evo kuci je skoro tri nedelje, lek za pritisak uzima po potrebi (po savetu neurologa koji je lecio na VMA, jer joj je pritisak prvih 5 dana bio nizak oko 110/65, puls 45). Ono sto je jako muci su vrtoglavice (osecaj kao da joj tlo izmice pod nogama ili kao da je zemljotres) manjeg i veceg intenziteta. Dali su te vrtoglavice normalna pojava tog stanja i ukoliko jesu kako i kada se moze racunati da ce prestati. Jos da napomenem da je bila pusas oko 40 godina (ca. 40 cigareta). Volela bih da cujem i iskustvo g-dje Nadezde. Hvala unapred na odgovoru! |
filip
Administrator
138 poruka
|
Na savetovalištu možete da očekujete odgovore koji su vezani za terapiju, njen tok i eventualne probleme koji prate terapiju. Sve što je vezano za tok bolesti, dijagnostiku i utvrđivanje terapije je tema o kojoj možete da razgovarate sa ordinirajućim lekarom. |
Granit
2 poruka
|
Hvala na odgovoru! |