Hipertenzija
Predrag
1 poruka
|
Imam 40 god. i preko 10 godina sam na raznim terapijama zbog povišenog krvnog pritiska koji je nekad bio TA 155/110, tada sam koristio razne lekove za smanjenje krvnog pritiska (Enalapril, Nifelat-izbijalo me crvenilo po licu i telu, Zorkaptil, Katopil, Prilazid, Prilazid plus, Monopril – od njega sam mnogo kašljao) u kombinaciji sa nekim beta blokatorima . Posle boravka na jednodnevnu kliniku u Nišu ( TA 160/115, TA 170/125) doktor mi je odredo terapiju Hemokvin 20 mg x 2 (1+0+1) i Karvileks 12.5 mg 1/2 (0+0+1/2), Kasnije doktor sa VMA mi je beta blokator Concor 5mg (1/2+0+0) + Demetrin 10 po potrebi. Ova terapija mi je odgovarala TA 140/100 – TA 150/110 ali nisu povremenobile visoke vrednosti kao ranije čak TA 180/135. Zanima me vaše mišljenje o ovj terapiji koju treba da od ponedeljka koristim i savet u koju ustanovi da se obratim za detaljnu analizu. |
Biljana
72 poruka
|
U terapiji imate prexanil – ACE inhibitor, lodoz – kombinacija ß-blokatora i diuretika i blokator Ca kanala amlodipin (Norvasc) . A imali ste u terapiji poslednjii put ACE inhibitor, diuretik, ß blokator. Novi lek vam je blokator Ca kanala, mada ste ranije pili lek iz iste grupe : nifelat. Dakle terapija je ok. Ono sto vi treba da uradite, jeste da se pridrzavate redovnog uzimanja lekova. Hipertenzija je hronicna bolest, i ne mozete par dana da uzimate , pa da ne uzimate lekove. Morate ih uzimati redovno i svakodnevno. Da bi se pokazao efekat nove terapije potrebno je da prodje neko vreme. Najbolje bi bilo da vrednosti pritiska belezite neko vreme, sto bi eventualno pomoglo Vasem lekaru da Vam koriguje terapiju. Vazno je da Prexanil i Lodoz uzimate ujutru. Budite strpljivi i saradjujte sa lekarom, kako biste zajedno saradnjom dosli do lekova i doza koje najbolje kontrolisu Vasu hipertenziju. Vrednosti bi trebalo da budu nize od 140/90. Izvinite sto ste dugo cekali na odgovor. |