Hipertenzija

Subscribe to Hipertenzija 2 poruka, 2 učesnik(a)

Baloon2 Predrag 1 poruka

Imam 40 god. i preko 10 godina sam na raznim terapijama zbog povišenog krvnog pritiska koji je nekad bio TA 155/110, tada sam koristio razne lekove za smanjenje krvnog pritiska (Enalapril, Nifelat-izbijalo me crvenilo po licu i telu, Zorkaptil, Katopil, Prilazid, Prilazid plus, Monopril – od njega sam mnogo kašljao) u kombinaciji sa nekim beta blokatorima . Posle boravka na jednodnevnu kliniku u Nišu ( TA 160/115, TA 170/125) doktor mi je odredo terapiju Hemokvin 20 mg x 2 (1+0+1) i Karvileks 12.5 mg 1/2 (0+0+1/2), Kasnije doktor sa VMA mi je beta blokator Concor 5mg (1/2+0+0) + Demetrin 10 po potrebi. Ova terapija mi je odgovarala TA 140/100 – TA 150/110 ali nisu povremenobile visoke vrednosti kao ranije čak TA 180/135.
Visok sam 190 cm i težak 105 kg (malo gojazan ”:)” ), dugogodišnja hipertenzija je ostavila trag tako da se sad previše umaram kada hodam uz stepenice ili uzbrdo dok na ravnim površinama se to ne dešava, naprotiv svi se iznenade koliko brzo i koliko dugo mogu da hodam, međutim previše mnogo se znojim pri bilo kom poslu.
Trenutno drugi lekar sa VMA mi je promenio terapiju juče (TA 150/105):
1. Prexamil 8 mg (1++0)
2. Lodoz 5 mg (1/2+0+0)
3. Norvasc 10×1
4. Aspirin Protect 100 1×1

Zanima me vaše mišljenje o ovj terapiji koju treba da od ponedeljka koristim i savet u koju ustanovi da se obratim za detaljnu analizu.
Zaboravio sam da napomenem da sam avgusta radio test opterećenja do trećeg nivoa i ako sam rekao da mogu i četvrti doktor iz njemu znanih razloga je prekinuo. Sada kada sam otišao da radim nisam uzeo dva dana beta blokator Concor i Hemokvin TA 160/125 primio sam Lasix amp + Bensedin amp i uzeo Hemokvin 20 mg pritsak je pao na 150/105 i doktor nije hteo da radimo test opterećenja i odložio za 15 dana. Inače radio sam EHOo srca sve je uredu osim što su zalisci razdvojeni “normalna pojava usled dugogodišnje hipertenzije”

Baloon2 Biljana 72 poruka

U terapiji imate prexanil – ACE inhibitor, lodoz – kombinacija ß-blokatora i diuretika i blokator Ca kanala amlodipin (Norvasc) . A imali ste u terapiji poslednjii put ACE inhibitor, diuretik, ß blokator. Novi lek vam je blokator Ca kanala, mada ste ranije pili lek iz iste grupe : nifelat. Dakle terapija je ok. Ono sto vi treba da uradite, jeste da se pridrzavate redovnog uzimanja lekova. Hipertenzija je hronicna bolest, i ne mozete par dana da uzimate , pa da ne uzimate lekove. Morate ih uzimati redovno i svakodnevno. Da bi se pokazao efekat nove terapije potrebno je da prodje neko vreme. Najbolje bi bilo da vrednosti pritiska belezite neko vreme, sto bi eventualno pomoglo Vasem lekaru da Vam koriguje terapiju. Vazno je da Prexanil i Lodoz uzimate ujutru. Budite strpljivi i saradjujte sa lekarom, kako biste zajedno saradnjom dosli do lekova i doza koje najbolje kontrolisu Vasu hipertenziju. Vrednosti bi trebalo da budu nize od 140/90.
Demetrin koji ste uzimali po potrebi ne sluzi za lecenje hipertenzije. To je anksiolitik i koristi se za lecenje anksioznosti(uznemirenosti). Ne zaboravite da sme da se koristi kratko vreme, i da brzo stvara zavisnost .
Aspirin Protect “stiti” vase krvne sudove.
Sto se tice institucija, VMA je dobar izbor.
Ne zaboravite da se uz terapiju redovno pridrzavate i nefarmakoloskih mera:
1. smanjenje telesne tezine
2. smanjenje unosa soli ( dnevno 2,5 mg soli) , zasicenih masti i alkohola
3. prekid pusenja
4. fizicka aktivnost http://forum.mojlek.com/forums/4/topics/141

Izvinite sto ste dugo cekali na odgovor.