Nestašica lekova

Subscribe to Nestašica lekova 21 poruka, 3 učesnik(a)

Baloon2 Mina 16 poruka

Već dve nedelje bezuspešno pokušavam da dođem do Estraderm TTS 50 ili Climara 50 flastera.
Kao mlađoj osobi (imam 29 godina) neophodni su mi lekovi sa fiziološkom dozom estradiola od oko 200μg dnevno, (ovarijumi zdrave žene u generativnom dobu izluče dnevno zavisno od dana ciklusa između 70 i 500μg estradioluma, u nejvećem broju dana oko 200μg), tako da bih zbog toga lepila 4 flastera od 50μg istovremeno. Oni jače dozirani transdermalni preparati čak nisu ni registrovani u Srbiji, tako da se njima ni ne nadam, iako bi oni od 100μg bili adekvatniji od flastera sa dozom od 50μg dnevno- morala bih da lepim „samo“ dva istovremeno.
Kažu u apotekama da postoji problem sa uvozom leka, detaljnije ne mogu ništa da kažu.

Šta da rade pacijenti kojima je neophodna fiziološka transdermalna supstitucija estradiolom??

U Srbiji su koliko mi je poznato registrovana samo četiri leka sa akt. supst. estradiolum, osim gorepomenuta dva još Estrofem tablete i Oestradiol ampule.

Ja imam hronični holecistitis, pa zbog toga Estrofem kao oralni preparat ne dolazi u obzir, zbog enterohepatičnog puta leka, čime se unosi 20 puta veća doza leka nego što je potrebno kod parenteralnog, transdermalnog puta. Osim toga, koncentracija estradiola u plazmi sa terapijom sa Estrofem tabletama je kod mene preniska- konstantno oko 35pg/ml. Normalne vrednosti u generativnom dobu se kreću u rasponu od oko 50 do 450pg/ml tokom menstruacionog ciklusa, najveći broj dana pritom vrednost estradiola u plazmi iznosi između 150 i 200pg/ml.

Injekcije koje trenutno primam su međutim veoma jako dozirane, tako da iako dobijam pola ampule, nakon primanja nekoliko dana imam vrednosti estradiola kao u trudnoći (oko 1650 pg/ml).

Kako da mi odgovarajući lekovi, kojima bih dobro mogla da kontrolišem vrednost estradiola u plazmi, budu dostupni?? Upomoć!

Baloon2 Biljana 80 poruka

Nezvanicna informacija iz veledrogerija je da se uvoznicima ne isplati “niska cena” leka, pa je zato nestasica. Da li je to tacno, ne znam.
Ostaje vam jedino da se snadjete, da nabavite lek iz susednih drzava ili pretrazite sve apoteke – mozda negde ima zaostala po koja kutija. Nazalost ili na srecu u ovakvim situacijama, postoje apoteke koje imaju i lekove “na crno”, nelegalno uvezene…pa probajte u takvim apotekama…Savet nije u skladu sa mojom strukom, ali to vam je jedino resenje u ovakvoj situaciji, i u ovakvoj drzavi, gde pacijenti i njihova hronicna terapija nisu na prvom mestu…

Baloon2 Mina 16 poruka

Hvala na savetu.

Nadam se da ću pronaći Climaru 100 ili bar 50μg.

Ne znam samo kako da pronađem te apoteke…ali valjda ću pronaći…

Baloon2 Mina 16 poruka

Nisam uspela ništa da pronađem.

A nadležni se nisu ni oglasili povodom nestašice lekova koje traje već nekoliko nedelja SRAMOTA!!!! Ogorčena sam na odgovorne ili bolje rečeno neodgovorne!!

Baloon2 Mina 16 poruka

Možete li da mi date adrese najbolje snabdevenih apoteka u Beogradu?

Ukoliko bi to bila reklama ovde u savetovalištu, onda može i na moju email adresu (poznata je forumu ostavila sam je prilikom učlanjenja)

Baloon2 filip Administrator 396 poruka

Mina, probaću da u toku nedelje proverim da li mogu da se nabave u BiH. Ne obećavam ništa, ali sve što budem imao od informacija Vam šaljem na email.

Baloon2 Mina 16 poruka

Hvala

Poslao sam Vam broj telefona apoteke na email, a sada imam i potvrdu od koleginice sa stručnog foruma da Estraderma ima u apoteci u tržnom centru Rodić, Novi Beograd.

Baloon2 Mina 16 poruka

Nažalost nisam proveravala email par dana, danas sam videla Vašu poruku i nazvala tu apoteku u TC Rodić, i kažu da nemaju ni Estraderm ni Climaru. Verovatno su imali nekoliko kutija koje su se rasprodale, a nove ne stižu nigde. Nekad se dogodi i da im na stanju piše da imaju, a onda kad odu po lek, ispostavi se da nemaju- to mi se dogodilo u jednoj apoteci.

Hvala u svakom slučaju.

Na našem stručnom forumu je Vaš problem ostao “otvoren”. Šta god da budem imao od informcija od kolega javiću Vam emailom. Ono što je važno i za ostale biće u okviru ove teme.

Probaj apoteku “Impuls” telefon : 2970704.
Rekli su mi da imaju Estraderm.

Baloon2 Mina 16 poruka

Zvala sam ih danas oko pola jedan, čim sam pročitala prethodni savet, i nemaju više Estraderm- jutros su prodali poslednje 3 kutije, a kad će dobiti ponovo, ne znaju.

Moram brže da jurnem u apoteku kad mi date savet, ako hoću da ulovim neku kutiju….........

Lepo izreklamirasmo apoteke, a ti nikako da stignes do leka. Probaj apoteku “Igor” 3340618.

Baloon2 Mina 16 poruka

Pa da, ja sam ustvari za sve kriva, ko mi je kriv što ne jurnem odmah u apoteku iz niskog starta da zgrabim jednu do dve preostale kutije ;)

Apoteku Igor zovem već najmanje dve nedelje bar dva puta dnevno, i nemaju niti su imali Climaru i Estraderm.

Poslao sam email sa predlogom.

Baloon2 Mina 16 poruka

Hvala na mailu.

Inače moja prethodna poruka naravno nije bila ni u kom smislu usmerena protiv Vas, što mislim da je više nego očigledno, ali nije zgorek ni da to naglasim.

:) Nema problema. Nisam tako ni razumeo.

Svi smo svesni koliko je veliki problem sa hroničnim terapijom koju ne možete redovno da obezbedite.

Probaj opet “Impuls”…rekli su da imaju nove zalihe…

Baloon2 Mina 16 poruka

Hvala, probaću.

I ja sam pronašla jednu apoteku gde s vremena na vreme dobiju po neku kutiju Estraderma 50, jednom sam baš došla kad su im stigle dve kutije :)

Imaju najavu za ponedeljak da će verovatno stići Estraderm, ali naravno probaću i u Impulsu. Hvala još jednom.

Baloon2 Mina 16 poruka

Ha, baš sam se lepo ponadala da bi stvari mogle da krenu da se razvijaju u pravcu kakve takve normalizacije snabdevanja lekovima…

Danas kažu u apoteci koju sam pomenula u prethodnom postu da ipak neće dobiti Estraderm… i ne znaju kad će i da li će.

Baš superiška, boli glava kako nam je strava farmaceutsko zdravstvo.

Baloon2 Mina 16 poruka

Posle dva meseca nabavila sam mesečnu terapiju Estradermom. Apotekarka kaže da bi situacija sa Estradermom sada trebala da se normalizuje.

Vama Biljana i Filipe hvala najlepše na podršci i savetima koji su mi izuzetno mnogo značili.