Nestašica lekova
Mina
16 poruka
|
Već dve nedelje bezuspešno pokušavam da dođem do Estraderm TTS 50 ili Climara 50 flastera. Šta da rade pacijenti kojima je neophodna fiziološka transdermalna supstitucija estradiolom?? U Srbiji su koliko mi je poznato registrovana samo četiri leka sa akt. supst. estradiolum, osim gorepomenuta dva još Estrofem tablete i Oestradiol ampule. Ja imam hronični holecistitis, pa zbog toga Estrofem kao oralni preparat ne dolazi u obzir, zbog enterohepatičnog puta leka, čime se unosi 20 puta veća doza leka nego što je potrebno kod parenteralnog, transdermalnog puta. Osim toga, koncentracija estradiola u plazmi sa terapijom sa Estrofem tabletama je kod mene preniska- konstantno oko 35pg/ml. Normalne vrednosti u generativnom dobu se kreću u rasponu od oko 50 do 450pg/ml tokom menstruacionog ciklusa, najveći broj dana pritom vrednost estradiola u plazmi iznosi između 150 i 200pg/ml. Injekcije koje trenutno primam su međutim veoma jako dozirane, tako da iako dobijam pola ampule, nakon primanja nekoliko dana imam vrednosti estradiola kao u trudnoći (oko 1650 pg/ml). Kako da mi odgovarajući lekovi, kojima bih dobro mogla da kontrolišem vrednost estradiola u plazmi, budu dostupni?? Upomoć! |
Biljana
80 poruka
|
Nezvanicna informacija iz veledrogerija je da se uvoznicima ne isplati “niska cena” leka, pa je zato nestasica. Da li je to tacno, ne znam. |
Mina
16 poruka
|
Hvala na savetu. Nadam se da ću pronaći Climaru 100 ili bar 50μg. Ne znam samo kako da pronađem te apoteke…ali valjda ću pronaći… |
Mina
16 poruka
|
Nisam uspela ništa da pronađem. A nadležni se nisu ni oglasili povodom nestašice lekova koje traje već nekoliko nedelja SRAMOTA!!!! Ogorčena sam na odgovorne ili bolje rečeno neodgovorne!! |
Mina
16 poruka
|
Možete li da mi date adrese najbolje snabdevenih apoteka u Beogradu? Ukoliko bi to bila reklama ovde u savetovalištu, onda može i na moju email adresu (poznata je forumu ostavila sam je prilikom učlanjenja) |
filip
Administrator
396 poruka
|
Mina, probaću da u toku nedelje proverim da li mogu da se nabave u BiH. Ne obećavam ništa, ali sve što budem imao od informacija Vam šaljem na email. |
Mina
16 poruka
|
Hvala |
filip
Administrator
396 poruka
|
Poslao sam Vam broj telefona apoteke na email, a sada imam i potvrdu od koleginice sa stručnog foruma da Estraderma ima u apoteci u tržnom centru Rodić, Novi Beograd. |
Mina
16 poruka
|
Nažalost nisam proveravala email par dana, danas sam videla Vašu poruku i nazvala tu apoteku u TC Rodić, i kažu da nemaju ni Estraderm ni Climaru. Verovatno su imali nekoliko kutija koje su se rasprodale, a nove ne stižu nigde. Nekad se dogodi i da im na stanju piše da imaju, a onda kad odu po lek, ispostavi se da nemaju- to mi se dogodilo u jednoj apoteci. Hvala u svakom slučaju. |
filip
Administrator
396 poruka
|
Na našem stručnom forumu je Vaš problem ostao “otvoren”. Šta god da budem imao od informcija od kolega javiću Vam emailom. Ono što je važno i za ostale biće u okviru ove teme. |
Biljana
80 poruka
|
Probaj apoteku “Impuls” telefon : 2970704. |
Mina
16 poruka
|
Zvala sam ih danas oko pola jedan, čim sam pročitala prethodni savet, i nemaju više Estraderm- jutros su prodali poslednje 3 kutije, a kad će dobiti ponovo, ne znaju. Moram brže da jurnem u apoteku kad mi date savet, ako hoću da ulovim neku kutiju…......... |
Biljana
80 poruka
|
Lepo izreklamirasmo apoteke, a ti nikako da stignes do leka. Probaj apoteku “Igor” 3340618. |
Mina
16 poruka
|
Pa da, ja sam ustvari za sve kriva, ko mi je kriv što ne jurnem odmah u apoteku iz niskog starta da zgrabim jednu do dve preostale kutije ;) Apoteku Igor zovem već najmanje dve nedelje bar dva puta dnevno, i nemaju niti su imali Climaru i Estraderm. |
filip
Administrator
396 poruka
|
Poslao sam email sa predlogom. |
Mina
16 poruka
|
Hvala na mailu. Inače moja prethodna poruka naravno nije bila ni u kom smislu usmerena protiv Vas, što mislim da je više nego očigledno, ali nije zgorek ni da to naglasim. |
filip
Administrator
396 poruka
|
:) Nema problema. Nisam tako ni razumeo. Svi smo svesni koliko je veliki problem sa hroničnim terapijom koju ne možete redovno da obezbedite. |
Biljana
80 poruka
|
Probaj opet “Impuls”…rekli su da imaju nove zalihe… |
Mina
16 poruka
|
Hvala, probaću. I ja sam pronašla jednu apoteku gde s vremena na vreme dobiju po neku kutiju Estraderma 50, jednom sam baš došla kad su im stigle dve kutije :) Imaju najavu za ponedeljak da će verovatno stići Estraderm, ali naravno probaću i u Impulsu. Hvala još jednom. |
Mina
16 poruka
|
Ha, baš sam se lepo ponadala da bi stvari mogle da krenu da se razvijaju u pravcu kakve takve normalizacije snabdevanja lekovima… Danas kažu u apoteci koju sam pomenula u prethodnom postu da ipak neće dobiti Estraderm… i ne znaju kad će i da li će. Baš superiška, boli glava kako nam je strava farmaceutsko zdravstvo. |
Mina
16 poruka
|
Posle dva meseca nabavila sam mesečnu terapiju Estradermom. Apotekarka kaže da bi situacija sa Estradermom sada trebala da se normalizuje. Vama Biljana i Filipe hvala najlepše na podršci i savetima koji su mi izuzetno mnogo značili. |